Mogelijkheden

Er zijn talloze mogelijkheden voor het zetten van tegels:

  • Terrasvloeren
  • Tegelwerk buiten
  • Badkamers
  • Keukens
  • Toiletten
  • Vloeren
  • Sauna's
  • Natuursteen
Kiosk te Riethoven

Kiosk te Riethoven

Wanden

Wanden kunnen betegeld worden door de tegels op de wand te lijmen of door de tegels in de specie te zetten.

Het in de specie zetten van tegels is de ambachtelijke wijze waarop het vroeger gebeurde. Hierbij is het niet nodig dat de wanden vlak en waterpas zijn maar kunnen de oneffenheden opgevangen worden door de specielaag die op de tegels aangebracht word. Deze methode word meestal toegepast in de renovatie. Er zijn tegenwoordig niet meer veel tegelzetters die deze methode beheersen.

Het lijmen van wandtegels word tegenwoordig meestal toegepast op de bouw. Dit is en snelle en een goede manier om de wandtegels te verwerken, alleen zijn er bij deze methode wel een aantal aandachtspunten.

De wanden moeten vlak, haaks en in het lood (waterpas) te staan. Als er afwijkingen in zitten zal het beoogde resultaat niet gehaald kunnen worden. Vooral bij grootformaat tegels is dit een probleem.

Met lijm is slechts een beperkte afwijking weg te werken. Het is voor mij dus niet mogelijk om grote afwijkingen op te vangen met lijm. Het is dus van groot belang dat de wanden goed voorbereid worden.

Leisteen terras

Leistenen terrasvloer

Vloeren

Vloeren kunnen betegeld worden door de tegels op de vloer te lijmen of door de tegels in de specie te leggen.

Het in de specie leggen van vloertegels is een techniek die ik erg vaak toepas. Hierbij smeer ik de specievloer er zelf in en klop daarna direct de tegels in de specie. Het voordeel van deze methode is dat de vloer altijd volledig vlak is, ik ben hierbij du niet afhankelijk van de ondergrond zoals bij het verlijmen van tegels.

Wanneer er reeds een smeervloer aanwezig is die voldoende vlak is, kunnen de vloertegels prima op de vloer gelijmd worden. Dit geldt bijvoorbeeld ook als er over een bestaande tegelvloer getegeld dient te worden. Hierbij is het echter wel van belang dat de bestaande tegels goed vast zitten.

Voordat ik een offerte uitbreng kom ik altijd even kijken om het werk met u door te spreken en te kijken wat de beste techniek is om toe te passen.

Vloertegels

Vloertegels in specie